Als televisiekijker
word je ermee doodgegooid: kookprogramma’s. Born2Cook, Grenzeloos koken, Smaken
verschillen, in alle soorten en maten worden ze uitgezonden. Met name rond
etenstijd is er een ware overvloed van kookprogramma’s op de kijkbuis te
aanschouwen. Maar welke invloed hebben al die programma’s nou eigenlijk? Zet
het ons aan tot het bereiden van gezonde recepten of blijven we liever op de
bank hangen met een kant-en-klaarmaaltijd op schoot?
Kritisch
Tevreden klanten geven de meeste voldoening. En ja, de invloed van de ontelbare kookprogramma's is duidelijk merkbaar in de zaak. Klanten zijn veel kritischer geworden en koken is in. Mensen zijn veel meer met eten zit, letterlijk én figuurlijk. Deze passage staat te lezen op de website van restaurant 't Seutelgat, gelegen in het Belgische Kasseide.
De restauranthouder merkt dat zijn klanten kritischer zijn geworden door de kookprogramma's. Die programma's dringen zich als vanzelf aan hen op. Je hoeft enkel te tv aan te zetten en er is wel een kok bezig een lap vlees te braden. Er is tegenwoordig zelfs een zender waar 24 uur per dag gekookt wordt. De zenderprogrammeurs spelen perfect in op de situatie van de kijker. Als de magen beginnen te knorren rond vijf uur en de televisie wordt aangezet na een lange werkdag zijn het potten, pannen en een vrolijke kok die ons aanzet tot het maken van gezonde, makkelijke gerechten. Maar of dat lukt is maar de grote vraag. Wetenschappelijk onderzoek is er nog niet naar gedaan, maar de eerste onderzoekjes geven aan wat de gevolgen zijn van de kookprogramma’s en of deze daadwerkelijk invloed hebben op de manier waarop we te werk gaan in de keuken.
Onderzoek
Zo heeft Franke Kitchen Systems, een leverancier van intelligente systemen voor huishoudelijke keukens, een onderzoek onder 1000 respondenten laten uitvoeren door Multiscope, een online marketingbureau. Hoewel dit uiteraard niet als geheel objectief valt te beschouwen, komt uit dat onderzoek naar voren dat vier op de tien Nederlanders dagelijks tot enkele keren per maand naar een kookprogramma kijkt. Maar dat het hen aanzet om op een andere manier te koken is niet het geval. Want, zo is de conclusie: "35 procent raakt geïnspireerd door de programma's en neemt regelmatig meer tijd om uitgebreid te koken of probeert onbekende gerechten uit, maar de meerderheid 64 procent
Over de grens in België heeft Manon van Aerschot, studente
Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen op een meer gedegen manier onderzoek gedaan naar wat de impact van kookprogramma’s is op ons dagelijks leven. Daarvoor
analyseerde ze het populaire kookprogramma Dagelijkse kost van Jeroen Meus.
Hoewel het in voorgaande jaren gebruikelijk was dat tv-koks pretendeerden de
restaurantkeuken in huis te brengen, streven zij er tegenwoordig naar
eenvoudige, maar lekkere gerechten op tafel te zetten.
Uit onderzoek van Van Aerschot blijkt dat door de Dagelijkse
kost de levensstijl van de zogenaamde ‘nieuwe man’ wordt aangewakkerd. Elke
aflevering trek gemiddel zo’n 393.000 kijkers van wie 41% man is. Door invloed
van het kookprogramma worden mannen gestimuleerd om het koken, dat toch
voornamelijk als vrouwenwerk wordt gezien, zelf uit te gaan proberen. En dat
heeft resultaat. Van Aerschot onderzoek of het aantal inschrijvingen in
kooklessen de laatste jaren gestegen is. Bij vijf van de acht onderzochte
scholen in het volwassenonderwijs bleek dat er meer mannelijke cursisten te
zijn dan vrouwelijke. Ook bij de KVLV, beter gekend als de Boerinnenbond, steeg
het aantal culinaire bijeenkomsten sterk: van 4178 in 2005 naar 5663 in 2010.
Ten slotte is er nog een interessant onderzoek uit Amerika
waarbij psychologen 80 volwassenen tv lieten kijken. De helft daarvan mocht
kijken naar een kookprogramma, terwijl de andere groep een natuurdocumentaire
te zien kreeg. Onder het kijken kon er onbeperkt gesnaaid worden van chocolade,
kaaschips en rauwe wortelen. Het resultaat was opmerkelijk. De proefpersonen
die keken naar het kookprogramma aten veel meer van de chocoladesnoepjes dan de
andere groep di e naar de natuurdocumentaire keken. Zij deden zich vooral te
goed aan wortelen.
_______________________________________________________________________
Vraag & Antwoord met Roberta Pagnier
Roberta Pagnier (1979) werkt als tv-kok voor de digitale
zender 24Kitchen. Ze is geboren in Amsterdam, maar heeft Italiaanse wortels.
Dankzij haar moeder kreeg ze al op jonge leeftijd veel affiniteit met de
Italiaanse keuken. Voor deze foodblog beantwoordde Roberta Pagnier een viertal
vragen over haar werk als tv-kok bij 24Kitchen.
Hoe ben je bij 24Kitchen terecht gekomen?
“Ik maakt een aantal jaren geleden kookvideo’s voor de site
van het Parool. Daarna ben ik gevraagd voor een screentest bij 24Kitchen.”
Hoeveel tijd gaat er zitten in het maken van een aflevering?
“Elke aflevering is verschillend, we moeten de recepten
schrijven, redigeren, voorbereiden en daarna opnemen.”
Er zijn al veel kookprogramma’s op tv. 24Kitchen is vrij
succesvol. Hoe verklaar je dat?
“24Kitchen is een groot succes omdat het laagdrempelig is.
We hebben een mooie mix van buitenlandse programma’s en zelfgemaakte televisie.
Daarnaast worden Nederlanders denk ik steeds bewuster van het feit dat goede
voeding belangrijk is. 24Kitchen draag daaraan bij.”
Wat vind je belangrijk wanneer je een gerecht voor een
aflevering voorbereid?
“De gerechten voor het programma De Makkelijke Maaltijd
moeten gezond zijn en passen in de dagelijkse ritmes van de kijker. Ik probeer
gerechten te verzinnen die in maximaal 30 minuten op tafel kunnen staan.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten