donderdag 28 maart 2013

Foodtrends van 2013


Voedsel is net als mode: ieder jaar zijn er weer nieuwe trends. Chips maakt dit jaar plaats voor popcorn, wijn vervangt het bier en kwark met vers fruit is het nieuwe drinkontbijt uit de supermarkt. Bekende foodblogs en trendwatchters laten hun licht schijnen over de nieuwe trends van 2013. Een overzicht.

Crisis
Wat eigenlijk elke trendwatcher wel voorziet is dat de crisis ook dit jaar een grote doorwerking heeft in de manier waarop we over voedsel nadenken en hoe we ermee omgaan. Want wie geen cent te makken heeft, wordt creatief. De populariteit van bijvoorbeeld pop-up restaurants  neemt nog verder toe, net als no-waste concepten als de foodiebag, het principe van ‘bring your own wine’ dat vanuit Australië verder de wereld veroverd en eten uit eigen tuin. Van eenvoudige peterselie en munt tot het verbouwen van aardappelen, kolen en sla. Producten en ingrediënten van dichtbij huis hebben een grote aantrekkingskracht.
Over het algemeen valt te zeggen dat door de crisis de vraag naar eten uit supermarkten blijft toenemen. De prijzen van consumptiegoederen staan flink onder druk. Niet alleen wordt er goed gekeken naar de financiële uitgaven omtrent voeding waarop bespaard kan worden, ook supermarkten zullen blijven stunten met aanbiedingen om klanten te lokken. En dat is goed nieuws voor de hobbykoks.

Terug naar vroeger
Bij tijd en wijle wordt er naar het verleden gegrepen en raakt retro in de mode. Liefhebbers van stamppotjes, stoofgerechten en wentelteefjes mogen het dan ook uitschreeuwen, want ouderwetse gerechten zijn helemaal 2013. Ook de zogenaamde ‘vergeten groenten’ veroveren een steeds grotere plek terug in de kraam van de groenteboer. Denk daarbij aan pastinaken en schorseneer. Ook op televisie gebruiken steeds meer koks deze producten. Verder, vergeet rijst, pasta en couscous, dit jaar gaat het om lokaal en van eigen bodem, dus klassiekers als havermout, gierst, smelt en boekweit zijn weer terug van weggeweest.

Samen eten
Wat in 2012 al in gang is gezet, wordt dit jaar een nog groter fenomeen: het samen eten. Met behulp van social media spreken mensen af om samen te gaan eten. Het gaat zelfs zo hard dat langzamerhand gepassioneerde amateurs het overnemen het horecaveld van de professionals in. Er zijn veel verschillende leuke initiatieven, zoals groepen mensen die bij elkaar komen in het park en allemaal zelf gerechten meenemen. Of koken voor een complete vreemdelingen, zoals in Parijs en New York gebruikt, is ook populair. Je kookt thuis een gerecht en post het op een website. Die website regelt dat het eten bij iemand anders terecht komt. Daar krijg je punten voor. Zo gaat het ruilen van voedsel en veel mensen vinden het geweldig.


________________________________________________________________________

Tot slot een handig lijstje om even duidelijk op een rijtje te zetten wat er dit jaar in en uit is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten